Historia - Winnö IF - IdrottOnline Klubb

Historia

Det är med stolthet som vi kan säga att vi är Kristianstad kommuns äldsta fotbollsförening.

Den 6 april 1914 bildades Winnö IF.

Toffelmakaren Edvin Roos var den största pådrivaren till att en förening skulle bildas.Han blev också klubbens allra första ordförande. Övriga i den historiska styrelsen var Jean Andersson, Arvid Stålberg, Otto Dahlgren och Ove Svensson Ejulf.

Idrottsföreningen Kamraterna blev föreningens namn, men det ändrades senare till Winnö IF.

Baron Wrangel von Bremer på Araslöv upplät mark (50x80 meter) söder om Araslövsvägen. Här spelades fotboll, ja till och med seriematcher på den lilla planen, men framför allt var det allmän idrott som gällde. Det vi i dag kallar friidrott.

I 15 år höll föreningen till på den platsen. Men man började bli trångbodda.
Man frågade Baron Wrangel om han hade någon annan mark som man kunde vara på.

Den 17 juni 1929 flyttade föreningen till den plats där Idrottsplatsen ligger i dag. 1944 köpte föreningen loss marken av sterbhuset till Araslövs gods.Men det var först den 1 augusti 1952 som den invigdes som en idrottsplats. Ett stolt ögonblick i klubbens historia och för den tidens ordförande Sven Romberg. Idrottsplatsen invigdes av Svenska Idrottsförbundets representant Georg Svensson och cirka 600 personer hade kommit till den nya idrottsplatsen.
Sonja Stjärnqvist underhöll och A-laget mötte Helsingörs BK i en invigningsmatch.

Det har under klubbens år funnits många eldsjälar, personers engagemang som gjort att klubben levt vidare. Snart i 100 år!

Man ska inte ge sig in i att nämna några namn, det är alltid någon man glömmer .
Men en har betytt mer för föreningen än någon annan – Carl Dicksson.
Han la verkligen ner hela sin själ i föreningen.
När dagens klubbstuga skulle byggas, så höll det på att rinna ut i sanden.
Då skrev Carl Dicksson en växel på 5 000 kronor och bygget kunde färdigställas.
Luciadagen 13 december 1966 stod lokalen färdig att användas och invigdes med ett Luciafirande.

Från 1970-talet har föreningen ändrat karaktär. Tidigare var det mest fotboll och ett A- och B-lag. Ungdomsfotbollen började växa allt mer och fler idrotter ville komma med under klubbens emblem .
Bordtennis, innebandy, gymnastik och på senare tid också boule.

Bordtennisen började när klubbstugan stod klar. Carl Dicksson tyckte ungdomarna skulle ha något att göra på vintern så han såg till att ett bord sattes upp i klubbstugan.

Egon Nilsson blev annars den stora eldsjälen för bordtennisen.
14 maj 1973 blev Winnö IF medlem i Svenska Bordtennisförbundet och tävlingsverksamheten växte sig allt starkare.

1977/78 hade klubben sitt första A-lag som bestod av Lennart Rantzow, Stig Landin, Patric Nilsson och Jörgen Svensson.

Många är engagerade och brinner för att Winnö IF – kommunens äldsta fotbollsförening – ska må bra och leva vidare.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:38
Skribent: Winnö IF